Federació catalana de cineclubs

Gestionem programacions i serveis cinematogràfics a cineclubs, entitats sense ànim de lucre i administracions

Federació Catalana de Cineclubs :: Notícies

Titular notícies

Dimarts 9 Març 2021
L’Escola popular de cinema comença a caminar

Que una de les tasques de tota la vida de la Federació catalana de cineclubs és la formació de públics ja ho sabem. Que, malgrat això, fins ara, no ens havíem animat a posar en marxa una escola, també és veritat.

Hem aprofitat l’any 2020 per dedicar esforços i proves a concebre aquesta nova iniciativa, i farem tot el possible per a que tingui llarga vida. Ara mateix, com es diu, només podem oferir una versió “beta”, una criatura que ha de madurar i que encara camina amb bolquers. La nostra intenció és que, a partir de l’ús, l’anem millorant entre totes i tots, cooperativament.

En què consistirà? En primer lloc, l’escola popular vol ser un espai de visionat de films i debat, on qualsevol persona interessada pugui accedir a iniciatives molt diverses. En segon lloc, també volem facilitar trobades i producció col·lectiva de coneixement entre cineclubistes, dels cineclubistes amb directors i directores o amb altres persones i entitats cinèfiles d’altres àmbits, locals i internacionals.

Com ho farem? Ara mateix, tenim en ment quatre formats: 1. els cursos de tres sessions; 2. les Xerrades cineclubistes; 3. les trobades amb veus locals emergents; i 4. els tallers (aquests últims, en principi estan pensats com espais de dues hores en què diferents cineastes explicaran les seves influències o històries del cinema).

Quins canals utilitzarem? Encara que les primeres activitats seran en línia, la vocació de l’escola no és la de constituir una plataforma digital, sinó combinar el contacte a les xarxes amb moments presencials, quants més millor, en la mesura del possible.

De quines maneres s’hi podrà participar? No pretenem, ni molt menys, que el projecte quedi centralitzat a Barcelona, ni la programació ni la celebració de les activitats. A banda de les inscripcions a preus populars, també promourem activament que l’escola es converteixi en una eina que els cineclubs es facin seva, proposant temàtiques i formats o acollint activitats, així com millorant-la a partir de les crítiques constructives i els interessos plurals.

Dit això, esperem veure-us aviat formant part d’aquest nou experiment.

Salut i cinema,

Federació catalana de cineclubs

Dilluns 22 Febrer 2021
Impartit per Oscar Pérez, realitzador i professor de cinema a la Universitat Pompeu Fabra. Les dates serien els 8, 15, 22 de març a les 18.30. Dues hores de durada.
Preu: 30€. Descompte per cineclubs federats 25€. Inscricións i informació escrivint a fcc@federaciocatalanacineclubs.cat

Els continguts de les tres sessions:

1. "L’aparició de la televisió i la seva immediata influència al panorama cinematogràfic". Parlarem del Direct cinema nord-americà i de la seva rèplica europea, el Cinema Vérité. Contrastarem l’obra de Robert Drew, Albert i David Maysles i Donn Alan Pennebaker amb els treballs de Jean Rouch i els seus hereus, Michael Moore, Nick Broomfield y Jordi Évole.

2. "La revolució digital i el cinema del canvi de segle". Parlarem del moviment Dogma i les seves desviacions. Repassarem l’obra de Lars Von Trier, Thomas Viterberg i Harmony Korin. I farem una incursió al cinema en primera persona a partir dels treballs d’Agnès Varda, Heddy Honigmann i Naomi Kawase.

3. "L’edat d’or de las sèries i el nou model de producció de las plataformes". Parlarem de cóm la finestra d’exhibició transforma el llenguatge i la comunicació. Repassarem l’obra de David Simon, Matthew Weiner, Lena Dunham i Phoebe Waller-Bridge, i els treballs per Netflix de David Fincher i Alfonso Cuarón.
 


Divendres 19 Febrer 2021
Editats per Quim Crusellas, aquest 4 videos volen donar alguns consells, de forma divertida i distesa, per recordar certes normes i gaudir del cinema amb tota seguretat.

#CulturaSegura. Us animem a subscriure-us al nostre canal de Youtube


Divendres 19 Febrer 2021
Us volem enviar informació sobre aquest títol que va guanyar el Premi Don Quijote  de la Federació Internacional de Cineclubs a la passada edició al Festival Internacional de Cinema de l'Alternativa. Molts crítics la consideren de les millors pel.lícules del 2020
 
Si us plau, si esteu interesats, envieu-me un mail a olga@federaciocatalanacineclubs.cat
 
Aquí us deixo enllaços a materials
 
-MATERIALES GRÁFICOS Y DE PRENSA:

-TRAILER DCP PARA PROYECCIÓN EN SALAS:

-CALIFICACIÓN EDADES (+12):
 
EL AÑO DEL DESCUBRIMIENTO Dir: Luis López Carrasco 
ESPANYA 2020, 3h, 20 m

El 1992, Espanya té dos esdeveniments que fan que es presenti a la comunitat internacional com una potència moderna i internacional als ulls de l'món: els Jocs Olímpics de Barcelona i l'Expo de Sevilla. Un any gloriós que tancava la dècada dels 80, la dècada en què Espanya va abandonar la seva època com a país subdesenvolupat.

Però el 1992 també va ser l'any en què a Cartagena, diversos disturbos i protestes causats pel tancament de fàbriques i la política de desindustrialització van acabar amb l'incendi de parlament regional per còctels Molotov. Un esdeveniment que va acabar sent oblidat per la majoria de la població.

En L'any de la descoberta, reviu aquest episodi històric des d'un bar de Cartagena, en el qual diverses generacions es reuneixen. Dels testimonis i manifestants de moment la història es traspassa a les generacions més joves. La consciència de classe, la crisi econòmica i el paper dels sindicats es filtren a la superfície enmig de converses sobre altres temes de la vida.

Formats: DCP/ Bluray i podrien editar DVDs si es necessari 
Ja sabeu, si esteu interessats (tenint o no data) o necessiteu més informació, enviu-me un mail a olga@federaciocatalanacineclubs.cat

 

Divendres 19 Febrer 2021
El BCN FILM FEST ES MOU
PROPOSTA DE COL·LABORACIÓ AMB LA FEDERACIÓ CATALANA DE CINECLUBS


El Festival Internacional de Cinema de Catalunya (BCN FILM FEST), que celebrarà la cinquena edició del 15 al 23 d’abril de 2021, torna a oferir una part de la seva programació als cineclubs adherits a la Federació Catalana de Cineclubs.

Dates de projecció per a Cineclubs: 1 de maig a 30 de juny de 2021

Pel·lícules proposades:Imprescindibles - Centenari El chico: Retrospectiva Charles Chaplin

Cada Cineclub podrà oferir un màxim de dues projeccions de cada pel·lícula. Formats disponibles: DCP VOSE o Blu-ray VOSE Cost: Sense lloguer

Contacte:
Federació Catalana de Cineclubs
Olga Iglesias (olga@federaciocatalanacineclubs.cat)

És recomanable que els Cineclubs interessats confirmin abans del 15 de març de 2021 a la Federació Catalana de Cineclubs les pel·lícules que volen projectar. El BCN FILM FEST farà difusió de les sessions dels Cineclubs adherides a aquesta proposta. El logo de la Federació Catalana de Cineclubs serà inclòs a la web i al catàleg general del festival. El nom de tots el Cineclubs col·laboradors apareixerà al catàleg general del festival.

Les pel·lícules de la secció Imprescindibles, dedicada a clàssics del cinema d’autor de tots els temps, són la proposta del BCN FILM FEST per als cineclubs. Per a l’edició de 2021, el festival ha preparat un homenatge al director Charles Chaplin en el centenari de la estrena del seu primer llargmetratge, “El chico” (“The kid”), reunint bona part dels films més significatius de la seva carrera.

Amb “El chico” (“The kid”), estrenat el 6 de febrer de 1921, Chaplin va donar un decisiu pas endavant en la seva carrera. El creador d’un dels personatges més famosos de la cultura popular, el rodamón de bon cor conegut a Espanya com a Charlot, ja havia donat mostres del seu talent en el camp del curtmetratge, però a partir de llavors la seva mestria es manifestaria en tota la seva esplendor, tant al cinema mut com en el sonor.


Feed RSS de notícies
Apunta't a les nostres newsletters
LES NOSTRES IMATGES

Trobada de programadors de cineclubs. Vilafranca del Penedès. 18.06.2016



PRESENTACIONS, CURSOS I TALLERS 2016