Federació catalana de cineclubs

Gestionem programacions i serveis cinematogràfics a cineclubs, entitats sense ànim de lucre i administracions

Federació Catalana de Cineclubs :: Notícies

Titular notícies

Divendres 5 Juliol 2019
El jurat cineclubista del Premi Miquel Porter va escollir el film "Caca" com a guanyador. El concurs de curts El Rotllo d'en Roig està organitzat des del Cineclub Sala 1 de Vilanova i la Geltrú

Guanyadors:

Amor líquido- Premi del Rotllo d'en Roig
661c - Premi del públic
Caca - Premi Miquel Porter i Moix

El jurat Miquel Porter estava composat per:
 • Sergi Calle del Cineclub Vic
 • Tariq Porter del Cineclub La Garriga
 • Anna Poch del Cineclub Sala 1 de Vilanova i la Geltrú

Divendres 5 Juliol 2019
L’ALTERNATIVA VA DE VIATGE
PROPOSTES DE PROGRAMACIÓ PER A FEDERACIÓ DE CINECLUBS


L’Alternativa. Festival de Cinema Independent de Barcelona porta 26 anys defensant el cinema més original i compromès, fent visible el cinema invisible, recolzant a joves creadors emergents, homenatjant als que han impulsat l’evolució del cinema. Obrint a altres mirades i altres veus, provocant la reflexió i l’acció. Oferint un espai de trobada, generant comunitat.

L’Alternativa treballa per millorar la difusió i visibilitat del cinema i per afavorir la descentralització i facilitar l’accessibilitat a altres poblacions. Així, vam crear el programa L’Alternativa se’n va de viatge i Intercanvis per tal de promoure la itinerància de pel·lícules del festival, i propiciar espais de projecció al llarg de l’any a través de centres culturals, cineclubs, museus i sales independents.

Des de fa anys L’Alternativa ha col·laborat amb diversos cineclubs presentant part de la seva programació. A més, des del 2017 tenim el plaer de comptar amb la participació del jurat de la Federació Internacional de Cineclubs, concedint el Premi Quixot.

El nostre desig és seguir intensificant la nostra relació amb una xarxa que considerem fonamental per tal d’apropar un cinema amb moltes dificultats per arribar als circuits comercials, per trencar les barreres de la centralització, i participar d’un espai de proximitat i de creació de comunitat que respon absolutament a la nostra forma d’entendre la cultura.

Així, us fem arribar una proposta de possibles films a programar que confiem sigui del vostre interès i quedem a la vostra disposició per a qualsevol dubte.

PREMI L’ALTERNATIVA OFICIALS 2018

El silencio es un cuerpo que cae, de Agustina Comedi
Argentina 2017. 75 min. Castellà
https://alternativa.cccb.org/2018/ca/films/oficiales/el-silencio-es-un-cuerpo-que-cae

Sinopsi
El silencio es un cuerpo que cae revela els secrets familiars entorn de la vida de Jaime, el pare de la directora, a través de les cintes que aquest va filmar abans de perdre la vida en un accident. Aquesta història marcada per l'activisme i la dissidència sexual és un recorregut fascinant per l'Argentina d'entre els anys setanta i noranta, un relat de múltiples capes que tracta temes com la militància d'esquerres, l'homosexualitat i la sida transitant entre esferes duals: de l'íntima a la publica i de la privada a la política.

Bio/Filmo
Agustina Comedi (Córdoba, Argentina, 1986) estudia Lletres Modernes a la Universitat Nacional de Córdoba. A Buenos Aires assisteix a tallers de guió i també n'escriu, com és el cas de De la inteligencia de las flores (Agustina Triquell). El silencio es un cuerpo que cae és la seva òpera prima com a directora. 

Festivals i premis:
 • L'Alternativa - Premi Millor Llargmetratge Internacional 2018
 • Documentary Film Festival Amsterdam
 • Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente
 • Brooklyn Film Festival

PANORAMA DE CINEMA NACIONAL 2018

Lo que dirán, de Nila Núñez
Espanya 2017. 61 min. Català i castellà

http://alternativa.cccb.org/2018/ca/films/paralelas/lo-que-diran

Sinopsi
"No sempre passa, quan el documental es limita a observar, que el que s'observa es converteixi en trasncendental. Lo que dirán té aquesta virtut essencial, però va més enllà, ja que en ell la realitat es transforma en símbol i el que succeeix en el film assoleix el caràcter d'alegoria d'una cruïlla social. L'ús del hijab, que tantes contradiccions genera a Occident, es presenta a Lo que dirán en forma de conversa entre dues amigues amb visions diferents sobre les relacions entre la identitat i l'aparença personal." (Josep Maria Català Domènech)

Bio/Filmo
Nila Núñez Urgell (Barcelona, 1993) es va graduar en Mitjans Audiovisuals per la Universitat Politècnica de Catalunya i va estudiar Direcció de Fotografia a l'ECIB. Més endavant va fer el Màster en Teoria i Pràctica del Documental Creatiu de la Universitat Autònoma de Barcelona. Actualment es continua formant en muntatge audiovisual a la Universitat Pompeu Fabra.

Premis
 • Premio Mejor Película Española Festival Internacional de Cine de Gijón 2017
 • Premi Millor Documental SomCinema - Festival de l’Audiovisual Català. Lleida, 2018.
 • Mención Especial del Jurado Cinespaña, Toulouse 2018.
 • Premi Residència de L’Alternativa Festival de Cinema Independent de Barcelona, Secció Panorama, 2018.

Oscuro y Lucientes, de Samuel Alarcón
Espanya 2018. 83 min. Castellà

http://alternativa.cccb.org/2018/ca/films/paralelas/oscuro-y-lucientes

Sinopsi
Francisco de Goya y Lucientes va morir durant el seu exili francès el 1828, i el van enterrar al cementiri local de Bordeus. Des d’Espanya ningú, ni la seva família, no va reclamar el seu cos. Dècades més tard el cònsol espanyol va acabar aconseguint el permís per exhumar el cadàver i poder-lo traslladar a Espanya. Però la sorpresa va arribar quan es va obrir la tomba: el cap d’en Goya havia desaparegut. Oscuro y Lucientes és la història de la mort del pintor Francisco de Goya y Lucientes. Una història sense cap ni peus.

Bio/Filmo
Samuel Alarcón (Madrid, 1980) va rebre la Beca de la Real Academia de España en Roma, que li va servir per a fer el seu primer llargmetratge, La ciudad de los signos (2009), seleccionat a més de trenta festivals. Des de 2013 dirigeix l’espai radiofònic El cine que viene a RNE. Oscuro y Lucientes (2018) és el seu segon llargmetratge.

Festivals
 • Festival de Cine Europeo de Sevilla
 • L'Alternativa (Barcelona)
 • Fipadoc
 • Festival de Las Palmas

Nota del director
La primera noción que tengo de lo que es un artista viene de los veranos en los que aprendí a montar en bicicleta. Sería 1985 o 1986 cuando colocaron una enorme cabeza de piedra en el Parque de San Isidro, detrás de mi casa en Carabanchel. Un cartel dejaba leer en la estatua: GOYA (1749- 1828). Mis padres me explicaron entonces quién fue Goya y también que desde ese lugar, había pintado la Verbena de San Isidro a la que tanto me gustaba ir por los dulces y las atracciones. Un poco después mi padre me llevó a visitar el Cementerio de San Isidro a escasos metros del parque y también de la estatua. Allí me mostró una tumba de Goya, y fue cuando me contó que su cuerpo había venido desde Francia descabezado. La sorpresa de encontrar su tumba fue rebasada con creces por la morbosa noticia. Mi padre no pudo responder con rigor mi requerimiento de detalles, pero inventó todos los que pudo para satisfacer mi curiosidad. Tras unos años experimentando con la ficción, el documental de estilo directo o la producción de otros cineastas, retomé el viejo cuento que me contó mi padre sobre la muerte de Goya. De aquella historia asomaban decenas de flecos de los que comencé a tirar para encontrar un relato fragmentado entre la leyenda, la investigación y la historia. El resultado es un thriller con postales, un puzzle de fotografías, lugares, testimonios, informes policiales y pinturas, en un documental de creación teñido por el género policiaco. 


PROGRAMA MIGRACIONS i RESISTÈNCIES

Babylonia mon amour, de Pierpaolo Verdecchi
Itàlia – Espanya, 2016. 76 min. Wòlof, castellà i català i àrab, subtitulada en català.

http://alternativa.cccb.org/2017/ca/films/hall/babylonia-mon-amour

Sinopsi
Un viatge pels carrers de Barcelona a través de la mirada d'un grup de joves senegalesos, sense papers ni permís de residència i que viuen en cases ocupades o al carrer, mirant de sobreviure a les temptacions de Babilònia. Una vida entre la perdició i la resistència espiritual a degradar-se.


Organizar lo (im)posible, de Carme Gomila i Tonina Matamalas
Espanya. 14min. Castellà

http://alternativa.cccb.org/2017/ca/films/hall/organizar-lo-imposible

Sinopsi
Al llarg dels 15 minuts de què disposen per netejar una habitació, membres de Las Kellys, una associació de cambreres d'hotel a Espanya, parlen de la seva situació i de com s'estan organitzant.


Iris, de Liliana Díaz Castillo
Espanya, 2017. 23min. Castellà

http://alternativa.cccb.org/2017/ca/films/hall/iris

Sinopsi
L'Iris és una colombiana de 22 anys que té un bitllet per tornar definitivament al seu país al cap de 24 hores. El dubte sobre el seu retorn la porta a indagar quin podria ser el seu eventual futur com a immigrant il·legal.


CONDICIONS

Preus: Les tarifes dels films tenen uns preus molt asequibles. Consulteu la nostra oficina olga@federaciocatalanacineclubs.cat. Es tracta de preus especials pactats amb les distribuïdores per a cineclubs. Evidentment facilitaria les gestions i reduiria les despeses el poder crear un petit circuit d’una mateixa proposta entre diferents cineclubs.
 • L’Alternativa ofereix les gestions de forma gratuïta.
 • Dates: Sense limitació de dates, però preferiblement durant 2019.
 • Formats: Es veurien disponibilitats d’acord a les necessitats de cada espai.
 • Si es requereix es sol·licitaria als autors permís per facilitar un enllaç de visionat.

En cas de voler organitzar alguna presentació especial s’estudiarien possibilitats i s’intentaria facilitar.

Divendres 28 Juny 2019
La Federació catalana de cineclubs enceta una nova col·laboració amb diversos festivals catalans per tal de posar a l'abast dels cineclubs federats títols inèdits

CHOREOSCOPE

Choreoscope - la setena edició del Festival Internacional de Cinema de Dansa tindrà lloc del 15 al 20 d'Octubre a Barcelona en La Filmoteca de Catalunya i Cinema Maldà.

1. ens agradaria sumar una tercera seu (fins i tot una quarta, si s'escau) durant el festival a un cineclub interessat a programar durant les dates del nostre festival el documental "De Rodillas Corazón" dirigit per Susanna Barranco sobre la multipremiada ballarina i coreògrafa Sol Picó. Trailer:

La directora del documental, Susanna Barranco, podria acompanyar la projecció per a presentar la pel·lícula (tal com ho havíem parlat) i contestar a les preguntes del públic
La pel·lícula s'oferiria de manera gratuïta per a una projecció, però contem que es cobriria el viatge de la directora de ser convidada

- Aquest cineclub quedaria reflectit en els elements de comunicació del festival - logo i escrit (cartell, programa, xarxes socials, etc)

Si per dates hi ha alguna incompatibilitat per poder programar la pel·lícula, podem mirar per adaptar-nos a noves dates proposades

2. De cara a una primera fase de col·laboració ens agradaria a més oferir el(els) curtmetratge(s) guanyador(és) del nostre festival al fet que es projecti abans d'alguna de les sessions dels cineclubs. Aquest curtmetratge es podria incloure a partir del 20 d'Octubre en la programació, i serviria per a conèixer la reacció del públic i el seu interès en el gènere. De resultar positiva (nosaltres estem convençuts que si), podríem valorar una col·laboració més extensa de cara a 2020.

Sobre el documental:
De rodillas corazón (2018) és un documental sobre la ballarina Sol Picó: un retrat de la ballarina sota els focus però també de la realitat de darrere l’escenari i el seu dia a dia en un moment crucial de la seva carrera, després d’haver guanyat el premi Nacional de Dansa.
La força del seu moviment, però també la delicadesa dels canvis rítmics de la seva dansa formen un llenguatge molt personal que enllaça la dansa contemporània amb elements d’altres mons, creant, d’aquesta manera, una iconografia pròpia i amb el sentit de l’humor sempre present. Les seves sabatilles de puntes vermelles i l’ús particular que n’ha fet d’elles, així com la producció d’espectacles arriscats en què la música ocupa un paper primordial, són característiques distintives de la seva feina.

El documental també recorrerà la trajectòria artística de Sol Picó (els seus inicis de performance, el teatre de carrer i, finalment, la seva consolidació artística i la creació de la seva pròpia companyia) i també s’acostarà a la faceta més personal de l’artista (les dificultats de la creació i de créixer com a ballarina, i com encarar la seva carrera després de fer 50 anys).

El documental és de summa importància per dues principals raons:

- una raó cultural: és la primera vegada que es documenta la trajectòria personal i professional d'una de les millors ballarines/coreògrafes del nostre país. Però a més és un document de vital necessitat sobre la generació pionera de la dansa contemporània del nostre país

- una raó social: ser una dona i complir 50 anys és un punt d'inflexió per a la ballarina. Afrontem els seus reptes personals i professionals des d'una perspectiva interna (l'energia continua intacta, però el cos està més propens a lesions) i externa (la percepció de la societat sobretot al que es refereix a les dones i la seva edat).

http://labarrancofilms.com/ca/portfolio/sol-pico-de-rodillas-corazon-in-progress/sol-pico-derodillas-corazon/

Poden facilitar screener en cas de requerir-ho.

L'ALTERNATIVA

Des de L'Alternativa. 26è Festival de Cinema Independent de Barcelona us volíem fer arribar una proposta. Fa anys que volem ampliar la col·laboració que establerta amb la Federació catalana de cineclubs i amb alguns de vosaltres per tal de facilitar l'accés a la ciutadania a pel·lícules que defensem.

Adjunt us fem arribar la presentació del festival i de la proposta de programació. Nosaltres ens podem fer càrrec de les gestions dels films i d'altres despeses que us detallem a la proposta.
 • Plantejar programacions entre 100€ - 150
 • Calendari de projeccions: des de principis d'octubre i durant tot l'últim trimestre de 2019.
 • Nosaltres faríem la gestió de forma gratuïta i facilitaríem els subtítols sempre que calgui, però les distribuïdores normalment reclamen uns mínims que anirien per aquí.
 • Segurament serà més fàcil negociar si aconseguim proposar circuits amb més passis conjunts.

REC

El REC Festival Internacional de Tarragona, arriba enguany a la seva dinovena edició com un dels referents del cinema independent i de nous autors, i vol potenciar el seu "REC On Tour" que du diverses de les pel·lícules que han passat pel festival els últims anys, en unes condicions molt favorables per als cineclub

Entre d'altres títols es podran escollir les últimes guanyadores del Premi del Públic, com LA MANO INVISIBLE (un dels films espanyols amb més projeccions-forum i presència internacional dels últims anys), MATAR A JESÚS (Film colombià guanyadora de a San Sebastian, Secció Nuev@s Realitzador@s), o LITTLE TICKLES (Estrenada a Cannes, i Guanyadora també del Premi del Públic del Festival de Cinema Francés de Barcelona), a més d'altres títols. Totes pel·lícules on es marca l'atreviment dels nous autoris, però també molt accessibles per al públic.

Com a novetat, enguany també es podran escollir pel·lícules familiars, procedents del Projecte Europeu WRAP! que selecciona algunes de les millors pel·lícules infantils i juvenils del continent, i totes es presenten amb un quadern educatiu per a poder treballar els diversos valors dels films. Entre d'altres, es podrà comptar amb MICROBE I GASOIL (l'última aproximació de Michel Gondry a l'únivers adolescent), LA SORT AFAVOREIX ELS VALENTS (Estrenada a Berlin, i presentada a "La Filmoteca per a les Escoles", de la Filmoteca de Catalunya), o LA FUGA (film italià, nominada als Young Awards de l'Acadèmia Europea de Cinema)
 • Formats :Totes les pel·lícules estan disponibles en DCP, BluRay i DVD, en VOSE i VOSCAT, i es posaran links de visionat a disposició per als programadors dels cineclubs.
 • Calendari de projeccions: des de principis d'octubre i durant tot l'últim trimestre de 2019.
 • Preus: les condicions serien molt favorables
 • Límit de tres projeccions per cada entitat.
 • En cas que algun cineclub vulgui presentar més títols, o organitzar alguna presentació especial, es podria estudiar en cada cas.

Dissabte 8 Juny 2019
Un any més, la FCC enceta una col·laboració amb El dia més curt per portar el curtmetratge a les sales cineclubistes.

Us proposem que els us sumeu a la celebració de EL DIA MÉS CURT tal i com vam fer des del principi. Ja portem 7 anys celebrant-ho junts! 
Proposem fer arribar curtmetratges que han passat pels nostres festivals de cinema, seleccionats i guanyadors dels millors festivals de cinema internacionals, tots el v.o. subtitulats al català o castellà.
 
DIES: Enguany ja ho fixem i ho celebrarem el 21 de desembre. Pot ser dins del 2- a finals de desembre 2019 (preferiblement al voltant del 21/ desembre). Acte central: 21 desembre al CCCB

PROGRAMES OFICIALS: Al voltant dels 80 minuts / vo subtitulat català / castellà , exceptuant la infantil que seria al voltant de 60' . 
 • Junior Beat ( a partir 3 anys) El cinema creatiu per fer somiar els més petits de la casa. Curts d’animació i d’imatge real que han emocionat milers de joves espectadors arreu del món. Medi ambient, fantasia, drets humans, valors de l’esport… amb l’objectiu d’entretenir i educar, estimular la imaginació i despertar l’esperit crític. Amb pel·lícules procedents d’alguns dels festivals membres de la Catalunya Film Festivals
 • Perles (a partir de 16-18 anys) El tradicional programa dedicat a recuperar grans joies del format . Pdt. determinar 
 • Km 0- ( a partir 16-18  anys) curts catalans aquest any  donat que MArvin&Wayne cumpleixen 10 anys, hem encarregat una selecció dels curts del seu catàleg feta als directors del FEC Festival. 
 • Bandarra! - ( a partir 16-18 anys) Riguem! Aquest any riem de tot: de les desgràcies alienes i del ridícul del nostre ésser, fantasiem amb donar la volta als tòpics i encamellar tots aquells que no riuen mai. La Bandarra es la sessió més gamberra, els curts més divertits i passats de volta. Amb pel·lícules procedents d’alguns dels festivals membres de Catalunya Film Festivals .

ENVIAMENT ELEMENTS DE DIFUSIÓ UNITARIS:
 • Facilitem material difusió: ( no impressió)
 • Cartells genèric ( per adaptar a cada espai)
 • Espot ( genèric amb logos)
 • Xarxes socials (FB/TW)
 • Imatges/Tràilers pel.lícules
 • Programació de cada sessió ( imatges/sinopsis)
 • Programa de màLINK AMB DESCÀRREGA DELS CURTS a projectar . ( enviament 15/ de novembre) 
 
PREMSA: Aquest any farem un reforç de premsa a TERRITORI. ( NdP...) amb una agència de comunicació
PATROCINI: Estem treballant marques per si podem gestionar "producte" gratuït a certs espais
TARIFES: Gratuít per la província de Barcelona. 

            · 1 sessió: 85€
             · 2 sessions: 150€
             · 3 sessions: 220€
             · 4 sessions: 290€
 
Ens encantaria que el major nombre cineclubs es sumés a l’esdeveniment internacional.Esperem les vostres noticies i restem a la vostra disposició per a qualsevol aclariment o informació complementària. Us podeu posar en contacte amb la nostra oficina. 932890562. olga@federaciocatalanacineclubs.cat

 

Divendres 31 Maig 2019
Com ja és habitual, la FCC organitza una nova trobada de programadors de cineclubs

El programa de la JORNADA DE PROGRAMADORS de la FEDERACIÓ CATALANA DE CINECLUBS que hem programat pel proper 15 de juny a Granollers.La Jornada està coorgantizada per la FCC i el Cineclub de l'Associació Cultural de Granollers.

L'horari de la matinal serà de 10:00 a 14:00.

ORDRE DEL DIA
 • 10:00 REBUDA CINECLUBISTES
 • 10:15:PRESENTACIÓ DE LA JORNADA
 • 10:30 VISIONAT D'UNA PEL·LÍCULA: THE BREADWINER de Nora Twomey  (Distribuïdora: El Sur)
 • 12:10-12:40 (aprox) ESMORZAR ofert pel CINECLUB DE L'ASSOC CULTURAL DE GRANOLLERS
 • 12:40 XERRADA SOBRE LA FILMOXARXA/altres propostes de programació/ EXPOSICIÓ 40è ANIVERSARI FCC/ col·laboració DIRIGIDO POR
 • 14:30 FINALITZACIÓ MATINAL
DINAR
(Amb el suport de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural)

Feed RSS de notícies
Apunta't a les nostres newsletters
LES NOSTRES IMATGES

Trobada de programadors de cineclubs. Vilafranca del Penedès. 18.06.2016PRESENTACIONS, CURSOS I TALLERS 2016