Federació catalana de cineclubs

Gestionem programacions i serveis cinematogràfics a cineclubs, entitats sense ànim de lucre i administracions

Federació Catalana de Cineclubs :: Notícies

Titular notícies

Dimarts 13 Juliol 2021
El curs serà impartit per Quim Crusellas (cineclubista i director del Festival Nits de Cinema Oriental de Vic). Comptarà amb la participació de persones de comunitats asiàtiques, qui faran aportacions dels debats estètics i polítics que es tractaran a través dels films. Aquestes persones estan implicades en l'organització del Festival Nits de Cinema Oriental. La possibilitat d'entrar en contacte amb públics que pertanyen a diferents comunitats que difonen la cultura d'altres països és un valor intercultural afegit a aquest curs de cinema asiàtic. 

Les sessions: 
ÀSIA ÉS NOM DE DONA. En aquesta classe farem un recorregut per la història del cinema asiàtic en femení. Parlarem tant de la implicació i presència de la dona en diferents cinematografies (destacant la xinesa, japonesa i índia), els drets i accés a la indústria cada vegada més normalitzats, i després destacaríem algunes figures femenines en el camp de la direcció, interpretació i la influència d'alguns corrents feministes en el panorama comercial dels últims anys. Aquí, podrem comptar amb la col·laboració de Charleen Cheng, xinesa, membre de l'equip del Festival Nits de cinema oriental de Vic. 

ÀSIA, CONTINENT INDEPENDENT. En aquesta classe descobrirem que el cinema independent asiàtic ha existit des de gairebé sempre, amb un recorregut alternatiu al cinema comercial, però molt sòlid i amb la capacitat de convertir-se en megàfon de l'escena contra-cultural o funcionar com eina de denúncia social i política de molts països. Viatjarem pel cinema indi més indie (amb Satyajit Ray i tot el cinema neorrealista posterior), el cinema madness del Japó, amb paral·lelismes al cinema de sèrie Z occidental i la recent, i curiosa, absorció de temàtiques i talent d'aquesta indústria alternativa i radical al mainstream  (Takashi Miike, Sion Sono, etc). També parlarem de la necessària visualització del cinema LGTB als últims anys a l'Àsia, amb països clarament productors d'un cinema igualitari com Taiwan i Tailàndia, i d'altres que s'hi van afegint a través dels moviments socials i fins i tot governamentals, com l'Índia. Aquí comptarem amb la intervenció de Jingxiang Li, directora xinesa, autora de SPRING SPARROW, i també de Fernando García, redactor d'ASIATECA i corresponsal del Festival Nits al Japó.  

SIGUES TEMPESTA, AMIC MEU. Aigua espectacular. En aquesta classe agafarem la frase de Bruce Lee i la transportarem al cine més lúdic, més popular i exportat que es produeix a l'Àsia. Les pel·lícules d'arts marcials, acció demencial, grans superproduccions històriques, anime, Bollywood... Els títols que han posat el cinema asiàtic al món occidental i que s'han convertit en referent (i còpia) per a Hollywood. Parlarem dels autors més cèlebres, títols mítics, constants repetides i el pes d'aquest cinema dins les indústries (producció i exhibició) de cada país. Aquí comptarem amb la participació d'Anmol Verma, una noia del punjab, membre de la comunitat índia de Vic, fan del cinema de Bollywod, i Domingo López, co-programador del Festival Nits de cinema oriental de Vic. 


Divendres 9 Juliol 2021
 

 

Dijous 27 Maig 2021
XVI Trobada de cineclubs, 12-13 de juny, Figueres

Aquest és un document d'informació general sobre la XVII Trobada de cineclubs, que tindrà lloc de manera presencial a Figueres els dies indicats, sempre i quan les condicions sanitàries ho permetin. Us agraïríem que ens confirmeu, encara que la situació pugui canviar d'aquí al juny, si en principi feu comptes d'assistir-hi, així podrem planificar temes complexos com l'allotjament i el dinar de dissabte, entre d'altres. En aquest cas, estaria bé que especifiqueu no només si us quedareu a dormir a Figueres, sinó també si participareu a les activitats lúdiques de dissabte a la tarda i diumenge al matí/migdia.

Dit això, per a la gent que no pugui anar fins a Figueres però vulgui seguir la trobada, hi haurà streaming. Si és el vostre cas, feu-nos-ho saber. Gràcies :-)

Calendari i horari aproximats

12 de juny - dissabte

10h30 Rebuda + esmorzar al Bar de La Cate (Ronda Rector Arolas, 4)

11h00 Assemblea + Activitat formativa (Sinèrgies entre cineclubs i entitats com biblioteques i escoles. Demanarem a alguns cineclubs que expliquin la seva experiència)

14h30 Dinar a l’Hotel Travé (Carrer Balmes, 70)

17h30 Activitat lúdica : DALÍ I EL CINEMA SURREALISTA
Del què va passar un dia de 1929 quan Luis Buñuel visita Salvador Dalí a Figueres.


Dalí és un autor molt versàtil que es va atrevir amb gairebé totes les arts i el cinema no en va ser una excepció. Així com la seva pintura la connectem amb el paisatge de l’Empordà, el seu cinema i, concretament, el que fa durant l’època surrealista, l'hem d'associar, indiscutiblement, a la figura de Luis Buñuel, amb qui va escriure el guió de Un chien andalou (1929) i L’âge d’or (1930).

- Conferència a càrrec de Carme Ruíz, curadora en cap de la Fundació Gala Salvador-Dalí i membre fundadora del Cineclub Diòptria.
- Projecció de “Un chien andalou” 21’ i de “L’âge d’or” 62’
- Cinefòrum

Sopar a càrrec de cadascun dels cineclubistes que pernoctina a Figueres (proporcionarem bones adreçes de llocs diversos i a l’abast de totes les butxaques)


13 de juny - diumenge

OPCIONS:
  • Visita al Museu Dalí (a càrrec de Cristina Jutge, historiadora de l’Art i membre del Cineclub Diòptria)
  • Visita al Castell de Sant Ferran (a càrrec d’Alfons Martínez, historiador i Regidor de Cultura de l’Ajuntament de Figueres)
  • Visita al Museu del Joguet de Catalunya (a càrrec de Josep Mª Joan, director)
La intenció és fer grups petits (de 8-10 persones com a màxim) per gaudir més de la visita i per seguretat pel tema COVID. Es pot fer més d’una visita, si es vol. Més endavant us proposarem opcions i horaris per fer-ho compatible tot plegat.

Sóm conscients de l’atractiu del Museu Dalí, sobretot perquè amb visita guiada coneixereu multitud de racons i anècdotes que se us passarien per alt si fessiu la visita pel vostre compte, però recomanem molt també les altres dues opcions, menys conegudes però igualment interessants.

Lloc de celebració de la Trobada

La Cate. Espai cultural de Figueres – Ronda Rector Arolas, 4
https://lacate.cat/

Sala de 244 localitats – Pels actes de matí i tarda es seguirà el protocol sanitari establert per l’Ajuntament de Figueres que inclou 3 membres de personal de sala de control de temperatura a l’accedir al recinte i d’accés i sortida del mateix

Allotjament

HOTEL TRAVÉ: hotel familiar amb habitacions renovades no fa massa temps. En Xavi del cineclub Diòptria hi va treballar, hi té molt bona relació i arreglen més el preu que a altres llocs. És molt proper a La Cate, on farem tota la jornada (uns 10 minuts a peu). Té una petita piscina i pàrking gratuït i vigilat. Amb restaurant propi, tenen varis grans salons per fer actes. Hi farem el dinar del dissabte

Web : http://www.hoteltrave.com/ca/inici-hotel-trave

Preus habitacions:
Habitació doble + esmorzar = 61€ (30'5€ per persona)
Habitació individual + esmorzar = 45€ per persona
Habitació triple : consultar disponibilitat

Dinar de dissabte 12 – Hotel Travé (cal triar opció)

Opció omnívora

Aperitiu a taula
Olives farcides arrebossades, Amanida de formatge de cabra, Les nostres sardines marinades, Anelles de calamars a la romana, Bunyols de bacallà

Segon plat a escollir:
Garró rostit al Forn ó Suprema de daurada al forn ó Cuixa d’ànec a la taronja

Postres

Celler
Vins Indispensable d’Oliver Conti D.O. Empordà
Aigües Minerals i Cafè
Copa de Cava Prima Vides de Codorniu

Preu: 25 Euros

Opció vegetariana

Aperitiu a taula
Olives farcides arrebossades, Crema de meló, Verdures al dente d’oli d’oliva verge, Lasanya artesana de verdures, Croquetes de ceps

Segon plat a escollir:
Caneló de ceps ó Paella de verdures ó Verdures arrebossades amb romesco

Postres

Celler
Vins Indispensable d’Oliver Conti D.O. Empordà
Aigües Minerals i Cafè
Copa de Cava Prima Vides de Codorniu

Preu: 25 Euros  

Desplaçament

Tren: Es recomana tenir en compte l'opció del tren a qui li vagi bé. L’estació de l’AVE Figueres – Vilafant està ubicada a uns 12-14 minuts a peu de l’hotel i de La Cate. També es pot agafar un bus-llançadera que para davant mateix de l’Hotel Travé.

Cotxe: Hi haurà pàrquing gratuït a l'hotel, independentment de si us hi allotgeu o no. Es recomana aquesta opció, ja que costa trobar lloc d’aparcament gratuït a les rodalies de La Cate

Assistència virtual

La trobada s'emetrà per streaming per als cineclubs que no puguin assistir presencialment a la trobada.

Amb la col·laboració de:





 

Divendres 7 Maig 2021
Gràcies al Barcelona Film Fest un bon grapat de cineclubs federats es podran beneficiar de la projecció d'algunes pelis del gran Charlot. Seran 32 sessions. És fruit d'un acord entre el festival i la FCC

Divendres 30 Abril 2021
Per tercer any consecutiu, el club de cinema ACTE de Cambrils organitza el Cicle de Cinema Solidari.

"Creiem que el cinema ha de donar visibilitat a les violacions dels drets humans que es produeixin arreu del món. A més, intentem portar persones que ens presentin les pel·lícules i que ens ajudin a entendre aquestes problemàtiques i fer un debat que enriqueixi a tothom.

El nostre propòsit és el de crear una petita reflexió sobre les vulneracions dels drets humans, sigui en conflictes bèl·lics, migracions o crisis humanitàries.

Aquest any volem dedicar el nostre cicle a donar a conèixer Reus Refugi, l’associació de la nostra comarca que treballa en l’ajuda de les persones refugiades i migrants sense recursos."
 

Feed RSS de notícies
Apunta't a les nostres newsletters
LES NOSTRES IMATGES

Trobada de programadors de cineclubs. Vilafranca del Penedès. 18.06.2016



PRESENTACIONS, CURSOS I TALLERS 2016