Federació catalana de cineclubs

Gestionem programacions i serveis cinematogràfics a cineclubs, entitats sense ànim de lucre i administracions

Notícies :: A riure, que no és poc! Cicle de comèdia cinematogràfica

Titular notícies

A riure, que no és poc! Cicle de comèdia cinematogràfica

Dissabte 23 Maig 2020

Els usuaris i usuàries de biblioteques tenim a disposició més de 2.300 pel·lícules, que podem visionar gratuïtament. Ara mateix, degut a les restriccions causades pel COVID-19, sembla un moment òptim per utilitzar i gaudir d'aquest recurs. Per això, la biblioteca del Vapor Vell i la Federació catalana de cine-clubs (FCC) hem decidit juntar esforços per crear el cicle A Riure, que no és poc. Consisteix en cinc obres, d'ahir i d'avui, la majoria aptes per a tots els públics. Cada un dels títols que hem seleccionat, ha estat elegit degut a dos motius:

1.Temes d'interès de cada pel·lícula (normalment, un rerefons social d'actualitat o històric)

2.Elements interessants del llenguatge o l'estètica cinematogràfica

Més enllà, cada projecció comptarà amb una fitxa descriptiva en format PDF, i una vídeo-introducció feta per un/a especialista vinculat/da a la FCC, que es penjarà en obert al canal YouTube de la FCC. També, durant una setmana, qui tingui interès podrà preguntar-li el que vulgui sobre la pel·lícula, en l'email que hi ha a disposició. Finalment, el dinamitzador o dinamitzadora suggerirà films similars al de cada sessió, disponibles en el catàleg d'E-films, per a que puguem seguir gaudint i aprofundint en els nostres interessos.

Com funciona?

Una setmana abans del col·loqui mira la video-introducció de la pel·lícula al canal de Youtube de la Federació Catalana de Cineclubs.
https://cutt.ly/DyPxd8q

Mira la pel·lícula a través d'#eBiblio Catalunya, gratis amb el teu carnet de Biblioteca.
https://catalunya.ebiblio.es/opac/?locale=ca#index

Participa del col·loqui a Jitsi:
https://meet.jit.si/clubdecinemavaporvell

T'hi apuntes?

Cicle: A riure! Que no és poc

Pride (Matthew Warchus, 2014, 129')
Introdueix la pel·lícula: Quim Crusellas

El col·loqui serà el 4 de juny a les 19.00

Estiu de 1984. Margaret Thatcher governa i el Sindicat Nacional de Miners (NUM) ha convocat una vaga. Durant la manifestació de l'Orgull Gai a Londres, un grup de lesbianes i gais es dedica a recaptar fons per ajudar a les famílies dels miners. Però hi ha un petit problema: el sindicat no accepta els diners. Els activistes no es desanimen. Decideixen ignorar al sindicat i anar directament als miners. Escullen un poblet de Gal·les al que van en un minibús. Així comença l'extraordinària història de com dues comunitats totalment diferents s'uneixen per una causa comuna.

Temes d'interès: homofòbia i neoliberalisme

Elements interessants de llenguatge cinematogràfic: gènere de la comèdia clàssica

 

Ser o no ser (Ernst Lubistch, 1942, 99')
Introdueix la pel·lícula: Pep Garrido

El col·loqui serà l'11 de juny a les 19.00

L'obra mestra del seu director, on ironitzava fins al deliri sobre el nazisme. Al marge del seu generós component polític, avui dia una miqueta obsolet, destaca el prodigi d'una composició poques vegades superada, tant a nivell de guió com de resolució narrativa. Manté un enginy que no defalleix en cap moment. Segona Guerra Mundial (1939-1945). Varsòvia, durant l'ocupació alemanya. El professor Siletsky, un espia al servei de la Gestapo, està a punt de lliurar una llista amb el nom dels col·laboradors de la Resistència. Joseph Tura, actor polonès, intèrpret d'Hamlet i espòs de María Tura, també coneguda actriu, intentarà evitar-ho. Amb l'ajuda dels actors de la seva companyia, es farà passar pel cruel coronel Erhardt i per Siletsky per intentar entrar en la caserna general de les SS, en unes escenes que ocupen un lloc molt destacat en la història del cinema.

Temes d'interès: nazisme, II Guerra Mundial

Elements interessants de llenguatge cinematogràfic: muntatge original
 

Off-side (Jafar Panahi, 2006, 81')
Introdueix la pel·lícula: Mireia Iniesta

El col·loqui serà el 18 de juny a les 19.00

Gran Premi del Jurat en el Festival de Berlín 2006, Premi del Jurat Jove i Millor Actriu en el Festival de Gijón 2006. ¿Qui és aquell noi silenciós assegut al fons de l'autobús ple d'aficionats camino d'un partit de futbol? El noi d'aspecte tímid és en realitat una noia disfressada. Però no és ella sola. Hi ha moltes dones a qui els agrada el futbol a l'Iran. La detenen a les portes de l'estadi abans que comenci el partit i la tanquen en un lloc pròxim, amb altres dones disfressades d'home. Al final del partit seran lliurades a la brigada antivici.

Temes d'interès: patriarcat, règims autoritaris

Elements interessants de llenguatge cinematogràfic: fronteres entre el cinema de ficció i de no ficció
 

El jefe de todo esto (Lars von Trier, 2006, 95')
Introdueix la pel·lícula: Anna Lati

El col·loqui serà el 25 de juny a les 19.00

El propietari d'una empresa de tecnologia vol vendre-la. L'únic problema és que quan va fundar l'empresa, es va inventar un president fictici darrere del que podia resguardar-se cada vegada que era necessari prendre decisions incòmodes. Quan els potencials compradors insisteixen a parlar directament amb el president, no li queda més remei que contractar un actor en atur per a fer de "president". L'actor no triga a descobrir que és un peó en un joc que posa a prova la seva (inexistent) talla moral.

Temes d'interès: corrupció econòmica, món de l'empresa

Elements interessants de llenguatge cinematogràfic: cinema dogma 95
 

El rey (Alberto San Juan, 2014, 81')
Introdueix la pel·lícula: Julio Lamaña

El col·loqui serà el 2 de juliol a les 19.00

Adaptació al cinema de l'obra de teatre del mateix Alberto Sant Joan. Una pel·lícula amb base històrica, sobre Joan Carles I, on el que és real es barreja amb la ficció en molts dels seus diàlegs. Amb un important treball previ de documentació, ofereix una visió diferent del que ens han contat que va ocórrer en la segona meitat del segle XX a nivell polític i econòmic. Comença l'any 2014, amb l'abdicació de Joan Carles I, i retrocedeix fins 1948 quan amb 10 anys arriba per primera vegada a Espanya. La pel·lícula és un malson, un viatge psicòtic d'un home que, en l'epíleg de la seva vida, cau del cim al soterrani. I allí, en el més profund, recorda. En la profunda nit, el Rei rep la visita dels seus fantasmes

Temes d'interès: Monarquia espanyola

Elements interessants de llenguatge cinematogràfic: la influència de Bertold Brecht en el cinema


 

Últimes Notícies
Apunta't a les nostres newsletters
LES NOSTRES IMATGES

Trobada de programadors de cineclubs. Vilafranca del Penedès. 18.06.2016



PRESENTACIONS, CURSOS I TALLERS 2016